Welk is nu de beste wax die je kan gebruiken voor uw lak? Wel, dat gaan we hier even kort en bondig proberen uit te leggen.

Eerst en vooral, waxen zijn zga nooit meer kleurgebonden. Op de modernere lakken werk je immers altijd op vernis, of blanke lak. Daarop smeer je de wax. Dus een kleurgebonden wax is meestal meer een commercie-verhaal dan waarheid.

Soorten wax

Er zijn verschillende soorten wax, wij verdelen ze hier even in spraywax, wax in cremevorm en harde (paste)wax. Ieder met zijn kwaliteiten en eigenschappen. Allemaal goed, en allemaal de beste wax.

Spraywax

De spraywax is de gemakkelijkste van allemaal. Je sprayt het simpelweg op een microvezel doek, en wrijf het dan uit op de lak. Voorbeelden hiervan zijn:

De banana spraywax is een supergemakkelijke wax, die een mooie glansversterking aan de lak zal geven. Zoals een wax ook moet zijn, zal deze ook bescherming toevoegen aan de lak. Niet zoveel als de andere types waxen, maar het is wel de gemakkelijkste om aan te brengen.
P40 quick detailer met carnauba en V07 spraysealant zijn een tikkeltje moeilijker, ofja, moeilijk is een zwaar woord. Deze wax breng je nog altijd aan door em op een doek te sprayen, en dan open te wrijven op de lak. Maar de moeilijkheid hierin, is dat die soms wat vegen durft geven als je teveel gebruikt. Geen ramp, geen paniek in dat geval, gewoon even navegen met een andere, droge microvezeldoek en klaar is kees. Het voordeel aan deze spraywaxen, is dat ze meer bescherming gaan geven aan de lak.
Dan heb je de Instawax. Nog steeds een spraywax, maar dan nog een tikje moeilijker , maar wel met een nog langere standtijd. Deze wax spray je op een microfiber applicator, veeg je dun op de lak en moet je dan een tijdje laten drogen of curen genoemd. Dan neem je een zachte microvezeldoek, zoals de happy ending towel en veeg je de gedroogde spraywax uit. Een swipetest geeft weer wanneer je de gecurede wax kunt afvegen

Cremewaxen

Cremewaxen zijn de meest gekende waxen die er zijn. Ook al wel eens ‘simonis’ genoemd. Hun moeilijkheidsgraad ligt nog een beetje hoger dan bij de spraywaxen, maar nog steeds supersimpel. Breng ze aan met een applicator, best een foamapplicator zoals de W-aps. Heel dun, in rechte lijnen aanbrengen op de lak en weer laten curen of drogen. Nadat de wax gecured is, kan je die weer afvegen met een zachte, happy ending microvezel doek.
Voorbeelden van zo’n cremewaxen zijn:

Het voordeel aan zo’n cremewaxen, tegenover de spraywaxen, is dat ze voor meer bescherming gaan zorgen. Ze zijn dus meer vuil- en waterafstotend, en hebben meestal een langere standtijd. In ruil voor deze voordelen, moet je natuurlijk wel een beetje meer moeite doen dan bij een spraywax.

Pastewaxes

Harde waxen of pastewaxen zijn een volgende categorie. Ook hier weer, héél dun aanbrengen met een W-aps foamapplicator, wachten tot de wax gecured is, en afvegen met een microvezel doek. De moeilijkheid hierin, is dat da harde wax meestal wat droger zijn, en je dus al snel teveel product gaat aanbrengen. Wat er dan achteraf moeilijker vanaf te halen zal zijn.
Voorbeelden van pastewaxes zijn:

Tegenover de vorige waxen, zal een pastewax ,in de regel, nog meer bescherming en standtijd geven. Dus de lak wordt nog meer vuil- en waterafstotend en zal ook een stuk langer zo afstotend blijven. Bij pastewaxen is de beading ook meestal mooier dan bij de andere waxen. Het water zal dus in mooiere parels op de lak komen te staan.

De beste wax?

De beste wax dus? Dat hangt af van uw eigen wensen en noden. Als je vind dat gebruiksgemak of snelheid van aanbrengen een wax als ‘de beste’ gaat maken, dan is een spraywax de beste wax.
Als je echter vind dat standtijd, glans en beading belangrijk is om een wax als de beste te categorisere, dan is zo’n Pastewax de beste wax.
Vind je dat het we makkelijk moet zijn, maar niet te makkelijk om een wax als de beste te gaan beschouwen, kies dan voor een cremewax.

Uiteraard zijn al de waxen bij ons verkrijgbaar. Je kan ze makkelijk vinden in onze detailing webshop: https://shop.detailed.be/