Je ziet het geregeld op onze foto’s of bij andere detailers. Auto’s die bedekt zijn met een schuimlaag. Waarom doen we dit?

Waarom?
Foamen is meer dan een coole foto van een wagen vol schuim. Deze pre-wash is echt wel nuttig. Het actieve schuim zal het vuil dat op je wagen zit, losmaken en in emulsie brengen. Het vuil zal dus in het schuim omhoog getrokken worden en zo veilig van de lak aflopen of afgespoten kunnen worden. Het vuil dat wat meer vastzit, gaat losgeweekt worden, zodat het ook verwijderd kan worden met het afspoelen. Je wagen zal dus al voor 80% proper zijn, nog voor je de lak aangeraakt hebt met een washmitt.  De overige 20% zal echter verwijderd moeten worden met je washmitt en 2-emmer methode.

Hoe?
Om te foamen heb je een foamlance en een foamshampoo nodig.  Wij adviseren om de foamlance van Chemical Guys te gebruiken. Het goede aan deze schuimlans is dat je ze op verschillende manier kan regelen.  Enerzijds kan je verschil maken in de concentratie van het shampoo-water mengsel in de fles.  Meer shampoo zorgt meestal voor meer schuim, minder shampoo voor minder schuim. Anderzijds kan je bovenaan de foamlance de stelschroef gaan verdraaien. Hiermee regel je de hoeveelheid lucht vs shampoo die aangezogen wordt.  Meer lucht zorgt uiteraard voor een dikker schuim.   Je kan ook de breedte van de straal regelen door de lans vooraan te verdraaien.   We adviseren om een foamlance te gebruiken die je op je HD reiniger moet aansluiten. De foamlances die op je tuinslang aangesloten moeten worden geven helaas meestal maar een waterige schuim, vermits op de meeste plaatsen de waterdruk te laag is. De schuimtoestellen die je met de hand moet oppompen, geven wel een mooie schuim, maar je pompt jezelf daar door mee, als je een hele wagen wil infoamen.

Verder heb je nog een foamshampoo nodig. Dit moet een shampoo zijn die -uiteraard- schuimend moet zijn. Maar niet alleen schuimend, maar ook nog actief en reinigend. Vergelijk het met badschuim voor in je bad, dat is een heel hoog schuimend product,maar heeft geen enkele reinigende werking.  Gebruik daarom steeds een shampoo die ontwikkeld is voor in je foamlance, zoals bijvoorbeeld de Honeydew Snow Foam van Chemical Guys .

Let ook op welke shampoo je gebruikt, want bijvoorbeeld de foamshampoo’s in de selfcarwash zijn vrij agressief en kunnen je waxlaag aantasten.

Voor wie?
Iedereen die een wagen wil wassen zonder dat ze waskrassen gaan bijmaken, kan best zijn/haar wagen eerst infoamen, dan goed afspuiten en dan pas gaan reinigen.

Youtube

 

Yves.