Wanneer je een auto aan het detailen bent, is het reinigen van glas een van de belangrijkste zaken, maar tegelijkertijd ook een van de zaken waar je het hardst op vloekt.  En terwijl het glas van je huis hetzelfde lijkt als dat van je auto, zit er heel wat verschil in. Er zit van wagen tot wagen verschil, ook in gebruik van materialen voor bijvoorbeeld de voorruit en zijruiten is verschillend.

Correct je ruiten van je wagen reinigen, zonder ze te beschadigen, behoeft de juiste techniek en materialen. Wanneer een van deze twee zaken niet, of te snel, toegepast wordt, ga je ofwel je ramen beschadigen ofwel je tijd vergooien. Wees er zeker van dat je je ruiten perfect en correct reinigt door de volgende stappen te overlopen.

First things first, have the right tools

Uiteraard gebruik je geen huis-tuin-keuken glasreiniger op autoglas. Gebruik altijd een ammoniak- en alcoholvrije reiniger voor autoglas. Gebruik van ammoniak in het interieur van een auto, kan de materialen gaan uitdrogen, waardoor verkleuring en barsten gaan ontstaan.

Om je product te gaan aanbrengen en af te vegen, moet je altijd een microfiber doek gebruiken. Net zoals voor de rest van de auto. Gebruik nooit papieren doekjes of (oude) kranten, want de houtvezels waarvan het papier opgebouwd is, gaat sowieso krassen maken in je glas. Het zachtere materiaal en kwaliteit van de microvezeldoeken, zal helpen om de vuildeeltjes veilig van je glas te verwijderen, in plaats van ze gewoon te verspreiden.  Als je speciale vetvlekken of residuen wil verwijderen, gebruik je best het geschikte product hiervoor, zoals een vetverwijderaar.

 

Use the proper technique

Hoe je je glascleaner aanbrengt en afveegt, is al even belangrijker als de reiniger die je gebruikt, om een perfect resultaat te verkrijgen.  Het begint al met je werkomgeving. Het is het beste om je glas niet in de hitte te gaan reinigen, omdat het product kan verdampen en residu gaat achterlaten. Zorg ook voor een stofvrije omgeving met voldoende licht. Niets is vervelender dan steeds opnieuw te moeten vegen omdat je glas weer vol hangt met stof.

Gebruik aparte doeken om je glasreiniger aan te brengen en te verwijderen. Eerst veeg je je product af met een microvezeldoek, en nadien veeg je de resten af met een tweede microvezeldoek. Vouw je doeken -zoals steeds- in 4 delen. Niet alleen omdat je zo meer nuttig oppervlak hebt van je doek, maar omdat je zo ook een gelijkmatige druk kunt zetten op je doek om het vuil te verwijderen.  Gebruik eveneens een rechte, omhooggaande beweging in plaats van in cirkels te vegen als je het product en vuil gaat verwijderen.  Als je doek vuil is, draai em dan om, of neem een andere.

Hoe je rond de auto beweegt is ook belangrijk. Begin met de ramen op de bestuurders- en passagiers zijdeuren. Doe de ramen eerst een stukje naar beneden om het verborgen stukje glas te reinigen, doe ze dan omhoog en werk de venster af. Doe nadien de voorraam en andere zijramen. En vergeet niet om de zijspiegels te reinigen.  Van zodra je de buitenkant goed proper hebt gemaakt, ga je de binnenkant aanpakken.  Hier kan het lastig worden, omdat je hier met reflecties zit en het moeilijker te zien is of je glas echt perfect streepvrij is.  Een trucje om de voorste raam goed te doen, is om je op de passagierszetel te zetten en van hieruit de gehele raam te reinigen.  Als je de buitenkant van de raam afgewerkt hebt met verticale bewegingen, neem je de binnenkant af met horizontale bewegingen.  Als je nadien nog vegen of strepen hebt, kan je hierdoor makkelijk zien of ze aan de binnen- of buitenkant van de raam zitten.

Special cases

Als je de hele auto gaat detailen, moet je jezelf afvragen in wel stadium je de ruiten gaat schoonmaken.  Wij opteren om ze eerst grondig te reinigen, om dan al je stappen te doorlopen en op het einde van de rit, nogmaals je ramen na te lopen. Let er dan wel op dat je niet teveel glasreiniger morst op je behandelde oppervlaktes.

Waterspots, watervlekken zijn ook frustrerende dingen.  Soms moet je het niet te ver zoeken. Een magic sponge of wat (heel fijne) staalwol (0000) in combinatie met een glasreiniger en je kan de meeste watervlekken weghalen. Wanneer ze echt hardnekkig zijn, kan je ze weghalen met een glaspolish. Als je in je regio water hebt dat veel kalk bevat, is het meer aan te raden om gedemineraliseerd water te gebruiken bij het spoelen van je auto. Dat zorgt ervoor dat je ramen (en lak) minder snel last gaan hebben van watervlekjes.

Enjoy your reward

Perfect proper glas, is hetgene wat je detailjob maakt.  Loop je wagen op het einde altijd even na om te kijken of je glas en spiegels perfect streepvrij zijn. Vergeet zeker niet om de achteruitkijkspiegel én het kleine spiegeltje in je zonneklep te reinigen. Die laatste details, maken je werk helemaal perfect.

 

 

Youtube