Graphene Ceramic Coatings,  is dit het laatste nieuwe next-best-thing modewoord in bullshit marketing? Een woord bij op het label van het flesje om de mensen doodleuk wat wijs te maken, om zo meer en duurdere brol te kunnen verkopen?  Ik vrees van wel. En natuurlijk sta ik open voor nieuwe producten, maar niet voor het zoveelste geblaas om toch maar meer geld uit mensen hun zakken te sleuren.

Dus. Graphene keramische coatings, zoals het genoemd wordt. Voor degene die niet helemaal mee zijn: veel fabrikanten claimen dat dit de nieuwe soort (zelfverklaarde) beste coatings zijn. Maar in weze, zijn zijn grafeencoatings gewoon nano-keramische coatings, met micro kleine hoeveelheden van een materiaal dat grafeen wordt genoemd. De vraag is, is het echt grafeen wat ze erbij gedaan hebben??

Laten we even vertellen wat Grafeen is.

 Pure Grafeen is het sterkste, dunste materiaal ter wereld. Het is een 1-atoom dik, twee dimensionaal materiaal, dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen, die gerangschikt zijn op een rooster met een hexagonale of honingraat structuur. Afgeleid van grafiet, dat een conversieproces doorloopt. We hebben het dan natuurlijk over echt grafeen, de kernstof grafeen.  En daar zit dan natuurlijk de grote SCAM van het verhaal.  Graphene coatings zijn niet gemaakt met puur grafeen. Het is gemaakt met een grafeen-oxide. En dat is geen grafeen.   Simpel gezegd, gereduceerd grafeen-oxide behoudt die perfecte atomaire structuur niet van grafeen en dus ook niet die echte bescherming die grafeen biedt.  Grafeen-oxide wordt vooral gebruikt om polymeren verbeterde eigenschappen te geven, zoals trekspanning

Wat is Grafeenoxide?

Omdat grafeen duur en relatief moeilijk te produceren is, wordt er veel moeite gedaan om effectieve, maar goedkope manieren te vinden om grafeenderivaten of aanverwante materialen te maken en te gebruiken. Grafeenoxide is een van die materialen. Het is een materiaal met een één atomaire laag, gemaakt door de krachtige oxidatie van grafiet, dat goedkoop en overvloedig is. Grafeenoxide is een geoxideerde vorm van grafeen, doorspekt met zuurstofhoudende groepen. Het wordt als gemakkelijker te verwerken beschouwd, omdat het dispergeerbaar is in water (en in andere oplosmiddelen). Grafeenoxide is geen goede geleider, maar er bestaan processen om de eigenschappen ervan te vergroten.  Grafeenoxide is relatief goedkoop en makkelijk verkrijgbaar in poedervorm.

Dat verteld, kunnen we dus terug naar die coatings en kunnen weeen stapje verder gaan in denkwijze van de graphene coatings. Afhankelijk van het merk dat deze next-best thing coatings promoot, varieert men in de hoeveelheiden van microscopisch kleine hoeveelheden grafeen (ofja, grafeenoxide eigenlijk). Daarvan wordt dus een zeer kleine hoeveelheid daarvan toegevoegd, in superkleine hoeveelheden?  En dus bevat de coating heel weinig grafeenoxide, welke dan heel heel weinig grafeen bevat? Of zelfs niet eens is…   Klinkt echt interessant, niet?

Grafeen coatings

Als pure grapheen toegevoegd zou worden aan de coating, zou er slechts minder dan 1% van deze superstof nodig zijn om een bescherming te bieden. Helaas zijn de technolgie en wetenschap gewoon nog niet zo ver om dat in de praktijk te kunnen uitvoeren. En zou dit dan ook verschrikkelijk duir worden.
Het enige wat je dus echt krijgt, zijn smokes and mirrors, hopes and dreams. En hoewel tegenwoordig al veel bedrijven adverteren met graphene coatings, is het geen coating met grafeen dat je krijgt, maar eentje waar een beetje grafeenoxide poeder aan toegevoegd is. En ze weten totaal niet hoe het werkt en hoeveel er daadwerkelijk nodig is om een goede lakbescherming te bieden.   
Verder is het net weer als bij de andere coatings, bedrijven claimen jarenlange bescherming, 5 jaar, 7 jaar, 10  jaar. Noem maar op.  Maar tot waar loopt de garantie?  Is het op aanwezigheid van de coating? vuil- en waterafstotend? Geen krassen?  Of gewoon op glans? En wat zijn de voorwaarden?  Iedere maand terugkomen voor een nieuwe laag te laten leggen en daar ook nog eens voor te betalen? 

Kritisch zijn

En hoewel er in de toekomst ongetwijfeld veel potentieel is voor grafeen, is het momenteel enkel maar dikke zever in de coatingwereld. Laag je dus niks wijsmaken en stel kritische vragen aan de detailer voor je extra geld uitgeeft voor een extra woordje op de verpakking van eenzelfde product;