Cabrio rijden is leuk, maar het stoffen dak vraagt altijd wel wat extra zorg. Vuil gaat hier harder in hechten, waardoor je het moeilijker proper krijgt als je dit te lang laat zitten. Daarom is het zeer belangrijk om geregeld, en dus enkele keren per jaar, uw dakje te reinigen met een zachte borstel, en dan net voor en net na de winter een keer grondig te reinigen en te beschermen.

Het stoffen dak van een cabrio reinigen, dat doe je uiteraard voorzichtig. Er keihard gaan op zitten spuiten met de hogedrukreiniger, of een heel harde borstel gebruiken, zal zorgen voor schade aan de stof van het cabriodak, en dat wil je uiteraard vermijden. Uw vuil te lang laten liggen zal ook zorgen voor schade en verkleuring, dus nog zo iets wat je absoluut niet wil.

Hoe ga je dan te werk? Ik typ het even uit, maar onderaan kan je ook zien hoe ik dat doe in een filmpje.

Zet de wagen altijd uit de zon, in de schaduw en zorg dat je werkt op een koel oppervlak. Als je dat niet doet, gaat het product te snel verdampen, blijft het actieve deel van het product op de lak zitten en krijg je vlekken, die je er waarschijnlijk niet meer uit krijgt.
Begin dan ook met het dak heel grondig af te spoelen, om alle losse vervuiling te verwijderen. Dat kan met de tuinslang, of met de hogedruk. Hogedruk natuurlijk opletten dat je niet te kortbij spuit en zo het dak gaat beschadigen. Als alles dan goed afgespoeld is, neem je de juiste borstel en product. Welk neem je best? Dat is een beetje afhankelijk van de staat van het dak en de vervuiling.

Bij lichte vervuiling, of de wekelijkse wasbeurt, neem je best een borstel met zachte haren. Zoals de Horse hair brush van Chemical Guys, of de Handy Leather brush van Workstuff. Die laatste is misschien wel wat klein voor de grote vlakken, maar werkt heel handig op de randen van het cabriodak. Is het dak sterker vervuild, zoals dat in het filmpje, da kan je misschien opteren voor een hardere borstel, zoals de Induro brush van Chemical Guys. Borstels voor machinaal gebruik, dan kan ik de Chemical Guys Carpet brush aanraden. Ga bij machinale borstels zeker voor een zachtere en niet voor een medium of harde. Machinaal heb je veel minder gevoel in uw handen en ga je het dakje sneller beschadigen dan je denkt. Opletten dus.

Qua product is het ook belangrijk in welke mate uw dak vervuild is. Bij normale tot gemiddelde vervuiling werkt de Chemical Guys Convertible Top cleaner ├ęcht goed. Dat product heeft een neutrale geur, en geen kleur, dus ook geen kans op vlekken op lichte daken. Schuimt goed tijdens het verwerken en laat zich vlotjes weghalen bij het afspoelen van het dak na reinigen. Is uw dak toch heel vuil, dan kan je beter opteren voor de Carpro MultiX apc. Deze reiniger kan je naar wens verdunnen, afhankelijk van de vervuiling. En laat zich ook mooi verwerken en afspoelen.

Nu je de juiste keuze van product en borstels hebt gemaakt, is het tijd om aan de slag te gaan. Spray het product op een deel van het dak en begin te borstelen, desgewenst herhalen en blijven borstelen zodat alle vervuiling uit de vezels zijn. Afspoelen, nakijken en verder doen. Tot heel het cabriodak proper is. Het kan zijn dat je dit enkele keren moet herhalen, en het duurt ook altijd wel een tijdje om alles goed en grondig proper te krijgen. Hou altijd in het achterhoofd dat je voorzichtig moet werken om het dak niet te beschadigen.

Van zodra het dakje helemaal goed proper geschrobt is, spoel je het grondig af. Heel grondig, want al het vuil en productrestand moet je hierbij verwijderen. En dan laat je het dak drogen. Je kan het drogen uiteraard versnellen door het enkele keren af te drogen met microvezel droogdoeken, en als de zon schijnt, om het in de zon te zetten. Zoniet, ga je wat langer moeten wachten.

Als het dak dan helemaal droog en proper is, kan je dit cabriodak best gaan impregneren. Beschermen dus. Dat doe je om enerzijds tegen te gaan dat het gaat faden of verkleuren door de zon. Maar anderzijds om te zorgen dat het vuil niet meer zo diep in de vezels gaat geraken, zodat het cabriodak langer proper blijft en minder snel sterk vervuild zal zijn.

Cabriodak beschermen, doe je uiteraard niet met dezelfde producten waarmee je de lak beschermd. Geen wax, hotwax, spraysealant of dergelijke. Maar wel met een specifiek product om stof en daken te beschermen. Daarin heb je veel keuze. Die keuze hangt wat af van het gebruiksgemak wat je wil, maar ook van de standtijd en de look van het beschermde dak. Je hebt producten zoals de Convertible Top Protectant van Chemical Guys, die heel gemakkelijk te gebruiken zijn. Maar niet zo’n mooie parelvorming geven en ook niet megalang stand houden. Dan heb je een stofbeschermer zoals Carpro Fabric, die geeft een heel lange bescherming en mooie parelvorming van het water op het dak, maar is een stuk moeilijker om aan te brengen. Tussen die 2 werelden zitten de Kenotek Fabric protectant en de CG HydroThread als mijn favorieten in het grote bos van beschermproducten voor cabriodaken.

Hoe ga je daarmee aan de slag? Wel, het cabriodak moet dus perfect proper en droog zijn voor je het product erop gaat sprayen en inwerken. Dat kan je zo erop sprayen en zorgen dat je niet op de lak komt. Of ervoor opteren om de auto af te dekken met een plastic, het cabriodak niet natuurlijk. En dan zo het product op het dak te sprayen.
Product per product moet je best even kijken hoe de fabrikant het aanraad, maar ik doe het graag als volgt: Ik spray eerst een laagje product op het cabriodak en begin dan met een applicator het product goed in te wrijven. Op deze manier ga ik ervoor zorgen dat iedere vezel goed bedekt is met product. Dat laat ik een tijdje drogen en herhaal ik desgewenst. Nadien laat ik het nog een keertje goed drogen en spray ik een laaste laag op het cabriodak. Die laat ik dan weer goed drogen. De droging kan je eventueel versnellen met wat warmte, bijvoorbeeld van de zon. Of van de haardroger. Ook hier weer opletten dat je niet te warm gaat, zodat het dak niet gaat verkleuren. Belangrijk is om het dak dan 12-24u droog te houden.

Heel wat werk, maar het resultaat mag er altijd zijn. Je zal merken dat het dak er weer helemaal als nieuw uitziet, waardoor uw auto ook veel mooier oogt.