De vraag van ‘nog iets voor mijn interieur’ wordt heel veel gesteld. Een vraag die dan snel wordt beantwoord met een vraag van mij: Wat wil je net voor uw interieur? Is het maar voor af te stoffen, of is het omdat het onder de categorie ‘hondenhok’ geplaatst kan worden? Zijn uw zetels van leder, of stof? En wat wil je net gaan reinigen? Enkel het dashboard, of grondig van onder tot boven en van voor naar achter?
Ik probeer het hier zo volledig mogelijk uit te leggen.

Laat ik het een beetje opsplitsen in de verschillende situaties. lichte vervuiling en sterke vervuiling. En dan ook bij leder en stof.
Lichte vervuiling is zowat hetgene je proper moet maken bij de wekelijkse wasbeurt, sterke vervuiling is als je een vies interieur krijgt, wat je grondig wil schoonmaken om het weer helemaal als-nieuw te krijgen

De basis van het reinigen

Wat je ook wil doen, start altijd eerst met het verwijderen van alle losse delen in het interieur. Hang de twee jassen even terug aan de kapstok, de tas met sportschoenen en voetbalkledij zet je op de juiste plaats in huis en alle lege papiertjes, blikjes of andere vervuiling gooi je linea recta in de vuilbak.
Als de auto weer leeg is, ga je beginnen stofzuigen. Doe dat zo grondig mogelijk. Eerst met de vloermatjes er nog in, vloermatje eruit gooien en weer alles stofzuigen onder de vloermatjes. Doe dat echt zo grondig mogelijk, want je wil natuurlijk geen los vuil of zand over de gevoelige delen van uw interieur wrijven als je de verdere stappen gaat ondernemen.
Heb je perslucht of een bigboi blowr bij te hand? Blaas het hele interieur dan nog even uit, om nog meer vervuiling te verwijderen. Een tornador op perslucht is hier het meest effectieve voor, maar een blowr is ook al een goede stap. Als het uitgeblazen is, ga je best weer stofzuigen, om al het losgekomen vuil weer weg te halen.

Lichte vervuiling

Dan, bij de wekelijkse wasbeurt, na het stofzuigen, ga je de lichte vervuiling weghalen. Stof op het dashboard en deurpanelen, veegjes van uw voeten op de deurbakken, vingerafdrukken op navigatie en middenconsole, … Die haal je vlotjes wet met een zachte microvezeldoek en een interieur quick detailer. Een voorstel hier, is om de Total interior cleaner van Chemical Guys te gebruiken, in combinatie met een gele Workhorse microfiber towel. Of de Chemical Guys Innerclean. Ik laat het ook graag zien op deze filmpjes.

De quick detailer kan je op ieder oppervlak gebruiken, maar soms is het toch wat vuiler. bijvoorbeeld de deurbakken of uw stuur. Dan is het aan te raden om een iets krachtigere reiniger te gebruiken. De Carpro Innerscrub mitt met de Chemical Guys Leather cleaner of Nonsense cleaner is ook hier een aanrader van jewelste. Ik doe het wederom graag voor in het volgende filmpje. Weet, een glanzend stuur is een vuil stuur, en weet vooral: ga zeker geen leather conditioner op uw stuur gebruiken, want het zou kunnen dat het dan te glad gaat worden, wat voor zeer onveilige situaties gaat zorgen.

Auto helemaal gestofzuigd, stof afgedaan, stuurtje proper gemaakt? Dan is het tijd om nog even een leuke geur in de auto te sprayen en je kan weer zonder schaamte vrienden of collega’s in uw auto mee laten rijden. Bij Chemical Guys hebben we echt een enorm aanbod aan leuke geurtjes. Voor ieder wat wils.

Wist je trouwens dat je de Total interior cleaner en/of de Innerclean ook op leder kunt gebruiken? Wil je het terwijl nog lichtjes voeden, neem dan de Leather Quick Detailer. Die is licht reinigend, zoals de andere QD’s, maar gaat het leder een beetje voeden. Soms kan het zijn dat je vind dat die wat hard glanst, of dat je wat vegen hebt, dan kan je even navegen met een droge of vochtige microvezeldoek.

Sterke vervuiling

Als uw interieur écht vuil is, of je krijgt een vuil interieur dat je moet proper maken, dan ga je wat anders aan de slag moeten gaan. Het begint uiteraard nog steeds met die grondige stofzuigbeurt, ga hier wel zéker het interieur uitblazen met de tornador, om alle vervuiling grondig te verwijderen. Stofzuig dan even al het losgeblazen vuil weg, en ga dan aan de slag met het reinigen van de rest van het interieur.
Ook hier gaan we even een verschil maken tussen een leder (of kunstleder) interieur en een stoffen interieur.

Voor beide interieurs is het reinigen van deurpanelen en plastics hetzelfde verhaal. In het filmpje doe ik het voor met de Chemical Guys Lightning Fast Stain extractor. Dat is een krachtig reinigend product, wat het vuil losmaakt en zich zo gemakkelijk zal laten verwijderen van het interieur. Lightning Fast is een geconcentreerd product, wat je normaal kunt verdunnen, afhankelijk van de kracht die je nodig hebt. Verwerken kan met een WorkStuff detailingbrush, of met de Innerscrub glove van Carpro. Spray het product op de plastic, borstel al het vuil goed los en veeg af met een microvezeldoek. Eventueel herhalen en navegen met een droge doek.

Als alle plastic goed proper gemaakt is, is het tijd om aan de zetels te beginnen. Je kan ze losmaken, uit de auto halen en zo reinigen. Of laten staan en dan reinigen. Dat laatste is wat lastiger, maar geeft natuurlijk geen enkele kans op kapotte fichkes of foutmeldingen in moderne auto’s.

Stoffen zetels en alcantara reinigen

Stoffen zetels reinigen kan je op twee manieren. Als het Alcantara is, of gewoon stof maar niet té extreem vervuild, dan raad ik Smartcarpet aan. Dat is een soort zeep die het vuil uit de vezels zal losweken, en dan met een borstel of microveldoek kan je het dan helemaal verwijderen. Ik raad aan om het met een zachte paardenhaar borstel te werken, en niet met een harde borstel, en zeker niet machinaal. Met de hand ga je meer gevoel hebben en enkel het vuil uit de vezels halen. Met een harde borstel op de machine, ga je de vezels kapot borstelen, met beschadigingen tot gevolg.

Een andere manier is om met een extractor te werken. Een extractor is een stofzuiger die zowel nat- als droog kan opzuigen, maar die ook kan sproeien. Dit toestel is een goed hulpstuk om uw zetels goed te reinigen. Een extra dus. Want de beste manier is om eerst even handmatig de zetels in de sprayen met een veilige reiniger voor stof of een milde apc. ga niet aan de slag met sterke ontvetters, deze gaan uw vezels weer beschadigen met verkleuring en slijtage tot gevolg. Insprayen, goed losborstelen en dan met de extractor erover. In de extractor doe je best gewoon, proper, warm water. GEEN zeep. Sproei nu het water op de stof en ga terwijl al het vuil opzuigen. Blijf dit zolang doen tot je merkt dat je geen vuil meer opzuigt. en ga dan alles goed droogzuigen. Nog navegen met een schone doek en alles grondig laten drogen.

Tapijten reinig je op dezelfde manier als de zetels hierboven.

Lederen zetels reinigen

Leder is een natuurproduct, oude koeienhuid die behandeld is. Dus dat moet je correct reinigen en onderhouden. Ga daarom héél voorzichtig te werk en zoek naar de minst krachtige combinatie voor maximaal resultaat. Een milde reiniger is meestal meer dan voldoende om het vuil los te maken. En de manier om het vuil los te maken, is daarin ook een belangrijke keuze. Ga niet direct aan de slag met wondersponsjes, maar zoek eerder naar een zachte manier.
Spray de leather cleaner op een doek of op het oppervlak en ga dan het leder reinigen. Lukt dat niet, ga dan met een zachte paardenhaar borstel aan de slag. In de meeste gevallen is dit al voldoende om het leder grondig te reinigen. Lukt dat niet, ga dan pas de innerscrub mitt gebruiken in combinatie met de leather cleaner. en pas als allerlaatste redmiddel, de schurende wondersponsjes. Let wel, deze zijn schurend en gaan dus ook het leder wat beschadigen. Iets wat je zeker niet wil natuurlijk.

Na het reinigen van het leder, is het belangrijk dat je het ook gaat voeden, om het lang soepel te houden én meer vuilafstotend te maken.

Rubberen matten reinigen

Heb je rubberen matten? Dan is de Mat Renew van Chemical Guys een echte aanrader. Die verwerk je het best met een WorkStuff detailing borstel. De mat renew gaat de rubberen matten reinigen en beschermen, zonder dat het die te glad of te blinkend gaat maken.

Al deze producten kan je natuurlijk aanschaffen in onze webshop: www.DetaileD.be/shop