Met de aankomende, vuilere winterperiode, gaat de lak van je wagen meer afzien en ga je meer moeite hebben om je wagen proper te maken. Dankzij een correcte pre-wash gaat het reinigen van de lak veel sneller en makkelijker. Maar, wat is dat juist, en hoe doe je dat nu? Want we merken nog veel teveel dat een pre-wash niet op de correcte manier toegepast wordt.

Wat is een pre-wash?

Een pre-wash, is zoals de naam het al zegt, een product dat ontwikkeld is en gebruikt moet worden voor het was proces. Daar gaat het meestal ook mis, raar genoeg.  Je ziet mensen genoeg die hun wagen infoamen en dan onmiddellijk afdrogen. Of mensen die hun auto infoamen en terwijl de foam aan het inwerken is, al beginnen te wrijven op de lak met de washmitt.

De pre-wash of voorwas, is ontwikkeld om vuil los te weken van de lak. De voorwas kan bestaan uit foamen, of door een pre-wash product op de lak te sprayen. Als je een snowfoam gebruikt, moet je die de tijd geven om in te werken op het vuil. Dus laat de foam enkele minuten op je lak liggen, tot die afgebroken is. Ga dan pas na spoelen, waardoor een veel properdere lak tevoorschijn komt.  De schuim afspoelen doe je best met de hogedrukreiniger. De reinigende kracht van het schuim is zelfs nog effectiever als je lak een bescherming heeft, zoals een sealant en of wax.

Enkele belangrijke zaken:

  • Een snow foam pre-wash vervangt geen wasbeurt met de 2 emmers en washmitt. Het maakt het wasproces wel een makkelijker en veiliger. Sneller resultaat en minder kans op krassen.
  • Geef de foam de tijd om af te breken!  Zelfs al heb je de neiging om het schuim snel van de lak te spuiten, laat het gewoon even zitten. Als je te snel gaat afspuiten, gaat het schuim geen kans hebben om in te werken op het vuil en ga je gewoonweg product verspillen. Het enige waar dat goed voor is, is voor ons, want dan moet je sneller een nieuw flesje product kopen.
    Tijdens de tijd dat de foam zijn werk doet, kan je je emmers al vullen en je drooghulp – en doek klaarleggen.
  • Hoe effectief je snowfoam is, hangt af van de dikte van de foam. Als het schuim te dun, te waterig is, zal het te snel van de lak aflopen en amper kunnen inwerken op het vuil.  Is je foam te dik, dan gaat het niet voldoende op het vuil kunnen inwerken en ga je weinig effect hebben. Volg dus altijd de raad van de fabrikant en vermijd om een megadikke schuimkraag op de lak te leggen

Voordelen van een pre-wash

Een voorwas toepassen, maakt het wasproces veiliger en makkelijker. Omdat het product kan inwerken, ga je veel meer vuil van de lak afspoelen, nog voor je de lak aangeraakt hebt met een washmitt. Hierdoor gaat de kans op (was-)krassen enorm verminderen.  Maar zelfs op een lak die nog veel liefde nodig heeft en vol waskrassen staat, is een pre-wash een aanrader. Het pre-wash product gaat inwerken op de sterk vervuilde en/of moeilijk bereikbare plaatsen op de lak.

Het grote voordeel, is dat het afgebroken en losgemaakte vuil van de lak afgespoten wordt, een ‘touchless wash’ dus, De hardnekkige vervuiling die aanwezig is op de lak, kan ook sneller verwijderd worden met de wasmitt.

Hoe doe je nu best zo’n voorwas?

Er zijn verschillende types van pre-washes verkrijgbaar. Citrusgebaseerde reinigers, snowfoams en zoveel meer.

Citrusgebaseerde reinigers, worden meestal op de lak gesprayed. Best is om de lak eerst af te spuiten om los vuil te verwijderen, om dan de pre-wash op de lak te sprayen. Geef genoeg aandacht aan het sprayen en zorg dat je op alle plaatsen product hebt gesprayed.  Laat dat enkele minuten inwerken en spoel goed na.

Snowfoams, moeten aangebracht worden met een foamlance. Als de lak vol grof vuil hangt, is het aan te raden om die eerst af te spoelen. Anders kan je de foam zo op de lak sprayen. Heb je nog geen foamlance? Dan is dit dé kans, want alleen voor jou kan je met promocode ‘FLSS5’ maar liefst 5 euro korting krijgen op je foamlance!  Niet twijfelen, je kan ze bestellen op shop.detailed.be.
Zoals eerder vermeld, is het echt wel belangrijk om de foam lang genoeg op de lak te houden zodat die zen werk kan doen.

Wanneer de citrus prewash of de snowfoam voldoende ingewerkt is, is het tijd om die af te spoelen.  Afspoelen doe je van onder naar boven. Waarom?  Wel, dat is makkelijk. Door de zwaartekracht gaat het water naar beneden lopen. Als je van boven naar onder zou afspoelen, ga je het meeste van de prewash al van de lak gelopen zijn, voor je aan de onderkant komt.  Het water dat zo van de lak afloopt heeft niet voldoene kracht om het vuil met zich mee te trekken. Als je van onder naar boven afspuit, ga je meer effect hebben van je prewash en het water.

Eenmaal al het vuil goed weggespoten is, kan je aan de slag met je 2 emmer methode en washmitt.

Youtube

Omdat bewegende beelden soms meer zeggen dan enkel tekst, hebben we hier ook een filmpje over gemaakt.