Als detailer in hart en nieren, zijn wij steeds op zoek naar nieuwe producten die ook écht vernieuwend zijn. Want in tijden dat er iedere week wel een nieuw merk (lees: rebrand) op de markt komt, is het nog lastiger om het bos door de bomen te zien. In die zoektocht, kwamen we Solution Finish tegen. Een echte trim restorer, dus niet de zoveelste dressing.

Solution Finish trim restorer is dus een product om al de zwarte plastic van jouw auto terug mooi zwart te maken én zwart te houden. Dus de trims, spiegeldriehoeken, bumpers, stootlijsten, diffuser, … Als ze verweerd zijn, krijg je ze langdurig weer zwart met dit product.

A little history

Chris West, de oprichter van Solution Finish had al jarenlang een selfcarwash, en vroeg zich af hoe het toch kwam dat de zwarte plastic van de auto’s zo snel verweerden en dat geen enkel product deze plastic voor een lange tijd terug zwart maakten. Honderden, zoniet duizenden producten om trims terug zwart te maken heeft hij getest en geen enkel product hield het echt lang vol. Chris is geen opgever, dus ging hij nog verder op zoek. Niet naar nog een ander product dat op de markt is, neen, hij ging op zoek naar de echte reden waarom die plastic dof werd en dus waarom de producten op de markt niet lang effect hebben.
Toen hij eindelijk gevonden had, dat de UV stralen van de zon, de plastic gaan uitdrogen en ook de plastic doet ‘oxideren’. Simpel verteld, zitten de zwarte koolstofdeeltjes waaruit de plastic bestaat, in een soort ballonnetje. Door de UV straling gaat dit ballonnetje kapot en ontsnapt het koolstofdeeltje. Het zwarte deeltje is weg en dus wordt de plastic lichter en doffer.
Next thing, was om te zoeken hoe enerzijds dit uitdrogings- en oxidatieproces kunt vertragen (of zelfs stoppen?) en anderzijds naar een manier om terug koolstofdeeltjes terug in de plastic te duwen. En dat allemaal in een superhandig en makkelijk product te gieten.

De conventionele trim dressings gaan maar tijdelijk een (vettig) laagje op de plastic aanbrengen en de plastic maar tijdelijk bevochtigen. Vergelijk het met wat water op je jeansbroek gooien. Tijdelijk ziet de jeans er donkerder uit, maar van zodra het droog is, is de jeans terug zo droog als voordien. Dat is ook zo bij de dressings op plastic. Tijdelijk.
Solution Finish Trim Restorer, noemt niet voor niets “Restorer” in plaats van “dressing”. Solution Finish zal de plastic gaan herstellen. Het oxidatieproces stoppen is helaas niet mogelijk, maar dit product gaat het wel enorm vertragen. Tegelijkertijd gaat Solution finish terug nieuwe koolstof toevoegen aan de plastic, zodat de plastic veel langer mooi gaat blijven, en herhaaldelijk gebruik van dit product, ervoor gaat zorgen dat de plastic nog langer mooi en proper gaat blijven.

Hoe te gebruiken?

Solution Finish gebruiken is echt supergemakkelijk, maar als je het zorgvuldig gaat aanbrengen, ga je de standtijd en kwaliteit van de afwerking zoveel verbeteren.

  • Reinig het te behandelen oppervlak grondig om het vuil te verwijderen. Extra reinigen met de Solution Finish Plastic Cleaner kan zeker geen kwaad
  • Ontvet de plastic met een goede ontvetter zoals Carpro Eraser of een andere siliconen-verwijderaar
  • Plak eventueel glas en lak af, zodat hier geen product op kan komen. Maar, moest het toch op de lak komen, gewoon snel afvegen
  • Zorg voor een koel en droog oppervlak en gebruik het niet bij een temperatuur lager dan 5 graden of een vochtige omgeing
  • Draag hanschoenen en oogbescherming, want ookal voldoet het product aan de VOC normen, het kan wel zorgen voor irritatie aan de huid en vlekken maken op kleren.
  • Breng een beetje product aan op een doek of applicator. Omdat het product sterkte kleurstoffen heeft, krijg je de applicator na gebruik niet meer proper.
  • Verspreid het product gelijkmatig over het oppervlak en laat enkele minuten intrekken
  • Neem het restant af met een propere microvezeldoek
  • Zorg ervoor dat het oppervlak de eerste uren niet nat wordt en vermijdt een wasbeurt binnen de 1ste 24u

Het Resultaat

Solution Finish Trim Restorer voelt na het afnemen totaal niet vettig aan en droogt volledig op.

Solution Finish is ook verkrijgbaar in grijze variant, want sommige camionetten hebben grijze bumpers, het product is ook volledig siliconen-vrij, waardoor het in iedere carrosserie gebruikt kan worden.