1. Get yourself a clay bar
Het best bewaarde geheim in de detailing-wereld is de clay. Terwijl je over de lak wrijft, zal de clay al de kleine contaminaties al teer en vuil weghalen die je niet weghaalt met het wassen. Het is een essentieel onderdeel in je collectie voor iedereen die een superieur resultaat wil.

2. Use two buckets with grit-guards for washing
Op deze manier kan je het propere water proper houden en al het vuil op de bodem onder het gritguard. Dit betekend dat je alleen maar vers, proper water gebriukt op je lak.

3. Don’t use silicone cleaners in your bay
Vettige reinigers maken dingen wel glanzend, maar het vuil blijft eraan plakken al seen magnet. Een motorruimte die regelmatig gereinigd wordt met een microvezeldoek en proper water is meestal voldoende om een perfect resultaat te verkrijgen. Wil je toch meer glans? Gebruik dan dressings en/of gels op waterbasis.

4. You can never have too many microfibre cloths
Microfiber doeken zijn uiterst belangrijk voor een geode detailer. Ze kunne voor alles gebruikt worden, van aanbrengen tot uitbuffen van wax en polish, tot het drogen van de auto en afstoffen van het interieur.

5. Never let Jimmy Saville wash your car
Wanneer je uw wagen aan het wassen bent, zorg er dan voor dat je alle juwelen of andere zaken die eventueel uw lakwerk kunne beschadingen, uitdoet. Spullen zoals ringen en horloges zijn not-done, net zoals sluitingen van uw riem of ritsen van je jas. Je prins-albert kan je uiteraard inlaten.

6. Throw away that chamois
De old-skool lederen zeemvel was hét item in de jaren stilletjes. Ondertussen zijn er veel betere en minder beschadigende manieren om je wagen te drogen. Gebruik in plaats van dit zeemvel een geschikte microvezeldroogdoek en wrijf of dep het voorzichtig over je lak om al het water op te nemen.

7. Get a bottle of quick detailer
Quick detailers zijn niet alleen handig om je wagen snel in topstaat te brengen op shows, ze kunnen ook gebruikt worden als glijmiddel tijdens het clayen en zelfs om je wagen te drogen zodat je minder snel ingedroogde waterdruppels krijgt. Spray het daarvoor op je natte wagen voordat je gaat drogen

8. Don’t skimp on polish
Een polish van goede kwaliteit zal er niet alleen voor zorgen dat je kleur mooier wordt, maar het bevat ook een milde korrel die ervoor zorgt dat de krasjes en swirls volledig verwijderd worden. Zeker wanneer je het correct gebruikt met een goede poliermachine.

9. Get a good wax
Een goede wax kost amper 30 euro, waarmee je enorm veel keer je wagen kunt waxen. Een wax geeft niet alleen glans en een wet-look aan je wagen, het beschermt je wagen ook tegen allerlei vuil, zodat je de wagen veel gemakkelijker proper krijgt.

10. Keep on top
Wacht niet tot de politie je een boete geeft omdat je nummerplaat onleesbaar is. Een snelle wasbeurt of een wipe-over met een detailer zal ervoor zorgen dat je op enkele minuten je wagen in topconditie brengt.

bron: Mark Elsworth – Heavenly Detail