De meeste Chemical Guys en Carpro producten die we verkopen, mogen of moeten verdund worden. Daarbij worden er dikwijls richtwaardes opgegeven als 1:1, 1:4, 1:10. Maar wat wil dat nu eigenlijk zeggen?

Water verzenden?

Geconcentreerde producten zijn veel interessanter. Je krijgt meer product voor een lagere prijs. Want alle producten zijn op waterbasis en hoe meer verdund een product is, hoe meer water erin zit. We sturen dus heel wat water rond met de post. Een geconcentreerd product, bevat dus meer product, minder water. Scheelt in gewicht, en verzendkosten.
Neem nu bijvoorbeeld de Ecosmart Waterless Wash van Chemical Guys. Dit product kan je zowel in RU (Ready-to-Use) kopen, als in geconcentreerde versie. De halve liter geconcentreerde versie kan je verdunnen, zodat je 4 liter gebruiksklaar product hebt. Een halve kilogram of 4 kilogram de wereld rondsturen, maakt een groot verschil in prijs. Vandaar dat een halve liter geconcentreerd product, goedkoper is dan een gallon (4 liter) gebruiksklaar product. Je zou dus al een gek moeten zijn om een gallon RU te kopen.

Sterkte bepalen

Een ander groot voordeel van geconcentreerde producten, is dat je kan kiezen hoe krachtig je het product wil. Bijvoorbeeld bij een degreaser, zoals de Carpro MultiX. Dit is een super-mega-geconcentreerde degreaser. Voor extreme vervuiling, kan je die 1:10 verdunnen, bijvoorbeeld om een heel vuile motorruimte te reinigen. Maar je kan em nog meer verdunnen, bijvoorbeeld 1:20, om banden enzo te reinigen. Door dit product zo te verdunnen, ga je wel het vuil losmaken, maar niet de band of ander oppervlak aantasten. Nog sterker verdunnen, bijvoorbeeld 1:50 om het product als pre-wash te gebruiken, …
Dat maakt het extra leuk, je doet niet alleen véél langer met een halve liter product, maar je kan ook verschillende verdunningen maken, voor verschillende toepassingen.

Hoe verdunnen?

Dat is makkelijk. Gewoon met water. Simpelweg de nodige hoeveelheid product in een sprayer bottle doen, en bij aanvullen met water. Best gedemineraliseerd water, maar als je niet teveel kalk in het water hebt, is leidingwater ook zeker en vast geschikt.
Nadat je het water bijgevuld hebt, even de fles schudden en je kan het gaan gebruiken.
Hoe lang het goed blijft? gohja, bij normale omstandigheden blijft dit héél lang goed, eigenlijk net zolang als dat je een gebruiksklaar product zou gekocht hebben. Zit er dus niet mee in om ineens een paar liter product klaar te maken, van iets waar je veel mee werkt.

Verdunratio

Dit is een moeilijk woord om aan te geven hoeveel het product verdund moet worden. 1:1, 1:2, 1:3, …. 1:10 wordt uitgesproken als “één op tien”. Wat eigenlijk niet meer of minder wil zeggen als 1 deel product, en 10 delen water.
Hoe je dat dan praktisch maakt? Laten we het voorbeeld van 1:10 nemen, dus 1 deel product, 10delen water, maakt in totaal 11 delen.

Je pakt dan de inhoud van de verpakking, bijvoorbeeld een 1 liter sprayer bottle van Chemical Guys. die 1 liter, (1000ml) die deel je door het aantal delen, hier dus 11. Dat maakt datn 1 deel gelijk is aan 90,9ml. Je meet dan met een maatbeker 90,9ml product en giet dat in een flesje. en dan vul je aan met water tot je aan 1 liter totaal gebruiksklaar product komt.

Praktisch doe ik dat eigenlijk anders. bij 1:10, dus 11 delen product, neem ik een meetlat en trek een streepje op 11 centimer en om 1cm van de bodem. product aanvullen tot de 1cm streep, en water bijgieten tot de 11cm streep.

Of nog makkelijker, de Chemical Guys Heavy Duty Sprayer bottles hebben een maataanduiding met de meest courante verdunningen op.

Als je de berekening niet ziet zitten, dan is er dit: een tabelletje met hoeveelheid product die nodig is.

Toch nog allemaal wat moeilijk voor jou? Dat kan! Daarom proberen we het nog even uit te leggen in een filmpje. Das altijd makkelijker dan wat tekst te lezen en proberen te ontcijferen of om de verdunningen in de praktijk te brengen.

Ga verder naar de webshop. ->

<- Ga terug naar de blog.