Het is zo weer de tijd van het jaar dat het warm is, je zonnecrème smeert en je perongeluk tegen de lak van uw auto komt. Of nog erger, dat iemand anders zijn handen vol zonnecreme op de lak zet om te steunen terwijl hij zichzelf insmeert.

We krijgen deze zomertijd geregeld die vraag. “Er zitten vingerafdrukken op mijn lak, hoe krijg ik die eraf?” Het eerste wat ik dan zeg, is dat die normaal verwijderd kunnen worden met wat quickdetailer. Als dat niet lukt, is het normaal in orde om de wagens eens goed te wassen.
Maar als dat niet lukt, dan zijn het waarschijnlijk vlekken van zonnecrème.

Als je ooit dit probleem gehad hebt, dan weet je hoe lastig het is om dit te verwijderen. Heb je het nog nooit meegemaakt, prijs jezelf gelukkig en neem dan maar van ons aan dat het geen plezier is.
Zonnebrandcrème kan zeer schadelijk zijn voor de lak, en hoe langer het op de lak blijft, hoe moeilijker het is om te verwijderen. Dus een beetje zoals bij vogelpoep.

Hoe zonnebrandcrème van autolak te verwijderen

Laten we eens kijken waarom dit zo is

Hoe maakt zonnebrandcrème vlekken op/in autolak

De belangrijkste reden waarom zonnebrandmiddel vlekken maakt op auotlak, zijn de hoofdingrediënten die in de meeste zonnebrandcrèmes worden gebruikt. Polyethyleenglycol en titaandioxide. Deze zijn ontworpen om licht en UV te reflecteren om ons zo te beschermen, maar het laat een wit residu na, dat de lak gaat beschadigen.
Maar het grootste bestanddeel van zonnebrandmiddel, zijn de oliën, die ook weer in de lak gaan trekken en zo vlekken gaan maken op de lak.

Zonnebrandcrème autolak

Een volgend probleem met de meeste zonnecremes die verkocht worden, is dat ze waterbestendig zijn. Dus een normale wastechniek zal de vlekken niet makkelijk doen verwijderen.

De de grootste truc om zonnebrandcreme uit de lak te verwijderen, is om snel te handelen.

Laten we de twee oplossingen om zonnebrandcreme te verwijderen bekijken.

Hoe zonnebrandcrème van autolak te verwijderen (indien recent)

Als je het geluk hebt om de zonnebrandvlekken vrij snel te zien, bijvoorbeeld onmiddellijk of binnen het half uur. Dan is het normaal vrij makkelijk om de vlekken te verwijderen. Hoe sneller je dat kan, hoe beter.

Als de auto vuil is, dan is het aan te raden om de lak grondig te reinigen door middel van een correcte wasbeurt.

Als de lak relatief proper is, of je hebt niet onmiddellijk de tijd of mogelijkheid om de auto goed te wassen, dan is het aan te raden om een quickdetailer te gebruiken, in combinatie met een microvezeldoek.

Een aanrader hierin is de Chemical Guys Speed Wipe quick detailer, samen met een El Gordo microvezeldoek.

De speed wipe spray is een goede quickdetailer als je snel de zonnecreme van uw lak kunt verwijderen.

Dit kan eenvoudig door dit product op de aangetaste delen van het lakwerk te sprayen en dan voorzichtig met een microvezeldoek af te vegen. Gebruik hier echt geen (bad)handdoek voor, de katoen gaat krassen maken op de lak.
Het kan wel nodig zijn om een aantal keer met te moeten sprayen en wegvegen om alle achtergebleven zonnecreme te verwijderen.

Zonnebrandcrème van autolak verwijderen (niet zo recent)

Als je de pech hebt dat je zonnebrandvlekken op de lak hebt, die de tijd heeft om lang in te trekken en op te drogen, dan ga je helaas meer werk hebben dan enkel met een quick detailer en doek te gaan vegen.

De Oliën die in de zonnecreme zitten, zijn dan al lang begonnen om zich te binden met de lak en in de poriën van de lak te dringen. Daarom dus, is het belangrijk om er snel bij te zijn en is de omvang van het probleem afhankelijk van hoe lang het probleem al aanwezig is op de lak.

Nogmaals – de omvang van het probleem hangt af van hoe lang het op de verf heeft gelegen.

Het eerst wat je kan (en moet) proberen, is om de aangetaste delen met de hand te polijsten met een cleanerwax of een heel lichte polish. Bijvoorbeeld de Carpro Essence of de Chemical Guys V38

Chemical Guys V38 op een microvezeldoek of applicator kan helpen om ingebrande zonnecreme van de lak te verwijderen.

Als geen van bovenstaande producten of technieken de vlekken zal verwijderen, dan is een volgende optie om dat deel van de lak te gaan polijsten met een machine. Best een dual-action machine zoals de Krauss S08, in combinatie met een groffere polijstpasta. Een testspot zal uitwijzen welke pad/productcombinatie je nodig hebt om de vlekken te verwijderen.

Hoe zonnebrandcrème van het glas van uw auto verwijderen

Verwijderen van zonnebrandcrème van glas is eenvoudiger als het verwijderen van de lak. Een goede glasspolish zoals Carpro Ceriglass, met de hand verwerken is voldoende om zonnebrandresten te verwijderen van de vensters.

Carpro Ceriglass verwijdert snel en makkelijk vervuiling en zonnebrandcreme van de ramen.

Hopelijk helpen bovenstaande tips om hardnekkige zonnebrandvlekken van zowel de lak als het glas van uw auto te verwijderen.
– Keep on detailing!